Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine. Nu se știu foarte multe amănunte despre acest super-laser.
Însă, Borisov susține că noua armă a ruşilor a reuşit să incendieze, în cadrul unui test, o dronă aflată la 5 kilometri distanţă, după ce fasciculul laser a fost menţinut pe ţintă timp de 5 secunde.
„Deja este distribuită în masă către trupe (de rachete strategice-n.r.) şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere ai inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de kilometri altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”, a spus Borisov.
În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat știrile despre lasere cu așa-numitele arme minune pe care Germania nazistă le-a dezvăluit în încercarea de a preveni înfrângerea în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Cu cât devenea mai clar că nu aveau nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă a existat despre o armă uimitoare care ar fi atât de puternică încât să asigure un punct de cotitură”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs publicat pe una dintre paginile sale de socializare.
Borisov a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui, în următorul deceniu, toate armele convenţionale ale Rusiei.
Dacă tot ce se spune este adevărat, Rusia ar dispune astfel de capacitatea de a distruge sateliţii şi sistemele de supraveghere folosite de SUA pentru monitorizarea lansărilor de rachete intercontinentale de către Rusia. O astfel de armă ar putea ţinti şi dezafecta și dronele de recunoaştere folosite în Ucraina.
Aceasta armă, cunoscută și sub numele de Zadira, este axată pe distrugerea fizică a unui obiect la o distanță de până la 5 km. Rusia folosește arme laser în operațiunea sa specială din Ucraina, în special, sistemul laser Zadira. Cea mai recentă armă laser Zadira este mai puternică decât sistemul Peresvet, care este capabil să orbească sateliții de recunoaștere la o distanță de 1.500 km, a explicat vicepremierul rus Borisov.
Citește continuarea pe Gândul!